Jak na výdej s sebou: Tipy na jídla, která zvládnou i dopravu

Dopad koronavirové krize nejhůře, mimo další, schytává právě gastronomie a všechny podniky si připisují obrovské propady v tržbách. Zbývá jediná možnost výdělku - výdej s sebou a rozvoz. I v takovém případě je ale potřeba dbát na stoprocentní kvalitu služeb a dodat zákazníkovi skvělé jídlo, aby svojí objednávku zopakoval i příště. Jak na to a proč byste měli zvážit přizpůsobení nabídky? Přečtěte si několik našich tipů v článku.

STORYOUS

Výdej s sebou a rozvoz jídel je aktuálně nejvhodnějším řešením pro drtivou většinu podnikatelů v gastronomii a zároveň cestou pro zákazníka, jak se stále dostat ke svým oblíbeným podnikům. V podstatě věci jde dokonce o prohloubení stále narůstajícího trendu, delivery služby totiž nejsou ničím novým. Naopak, zákazníci si je v posledních měsících velmi oblíbili.

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, pro restauraci nebo kavárnu jde ale o trochu jinou službu, které je potřeba se přizpůsobit. S narůstajícím množstvím konkurence, která se vydává stejnou cestou, je i tady nutné dát si pozor, aby se k zákazníkovi dostal výborný produkt. A příště si objednal znova.

 

Jak udržet kvalitu jídla a nápoje v průběhu jejich převozu, který může trvat i několik desítek minut?

Oddělte omáčky

Ať už jde o omáčku a přílohu, salát s dresinkem nebo dip v sendviči či k hranolkám, snažte se tekutou část pokrmu oddělit od zbytku. Díky tomu se nestane, že váš zákazník bude mít zbytek pokrmu provlhlý a přijde tak o strukturu. Všechno, co by mohlo způsobit nežádoucí rozměklost a kašovitost jídla, musí jít stranou.

Proděravte obal

Ze stejného důvodu, jako je popsaný výše, nezapomeňte udělat i pár drobných otvorů do obalu jídla. Teplý obsah v krabičce způsobí srážení kapiček vody na obalu, které se podepíší na kvalitě výsledku. To samozřejmě neplatí v případě polévek nebo omáček, ale například hranolky, sendviče nebo třeba smažené kousky kuřete si potřebují svoji křupavost zachovat, a to bezpodmínečně.

Horké a studené k sobě nepatří

Důležité je také nezapomínat na oddělení surovin s odlišnou teplotou. Například sushi v kombinaci s horkou polévkou by při dlouhém kontaktu vedle sebe mohli nadělat pěknou paseku, zejména zdrží-li se jídlo někde na cestě, a zákazník tak přichází o zážitek z vytouženého jídla.

Poraďte zákazníkům

Pokud si i tak myslíte, že vaše nabídka cestou utrpí, poraďte zákazníkovi, jak si doma poradit tak, aby si jídlo skutečně užil. Nechte u balíčku vzkaz s instrukcemi k dodatečnému ohřátí, opečení na pánvi nebo kompletaci jednotlivých surovin tak, aby výsledek byl co nejvěrnější zážitku přímo z restaurace.

Omezte vzdálenost rozvozu

Zejména ve velkých městech může být ošemetné chlubit se rozvážkou do všech částí. Úplně stačí vytyčit si okruh, ve kterém si budete jisti, že vy nebo delivery služba dokáže zasáhnout tak, aby neutrpěla kvalita jídla.

Nerozvážejte vše

Ne celá vaše nabídka se nutně musí zkopírovat na seznam rozvážky. S rozvahou projděte jednotlivé pokrmy a vyberte skutečně jenom ty, které se na rozvoz hodí. Případně se nebojte nově zařadit takové položky na menu, které se naopak pro delivery hodí. A těch je celá řada! Mrkněte se níže.

10 jídel, které se hodí na rozvoz

Některé pokrmy jsou pro delivery zkrátka výrazně lepší volbou než jiná. A nemusíte se rovnou měnit na pizzerii, možností je celá řada a navíc nejde ani o žádnou vědu.

Sendviče

Svoje základní suroviny, jako například kuřecí prsa, sýry, zeleninu a dresinky snadno proměníte s trochou kreativity v luxusní sendvič, který snadno vydáte z okýnka i přes rozvoz.

Mexické quesadillas

Opečené placky plněné sýrem, masem, luštěninami, zeleninou nebo jinými přísadami se jednoduše převáží, můžete navigovat zákazníka k případnému “do-ohřátí” na pánvičce a přibalit nachos (s omáčkou zvlášť!).

Saláty

Ačkoliv je u salátů jejich čerstvost zcela zásadní, při správné manipulaci se dají k zákazníkovu dopravit úplně jednoduše. Stačí si dát pozor na oddělení dresinku a i saláty, podobně jako v případě sendvičů, můžete poskládat z celé řady surovin a ingrediencí, které máte k dispozici.

Nudle a těstoviny

Ať už jsou to smažené nudle se zeleninou a masem, spaghetti aglio oglio nebo nudle s mákem. Stačí je dát do jedné krabičky, případně v další mističce přidat posyp.

Burgery

S burgery je to trochu ošemetné, nároky na kvalitní a dobře připravené mleté nebo trhané maso se za poslední léta zvýšily, ale pokud jste zvyklí dělat například steaky, zkuste to i s burgery. Burger se pak akorát vejde do malé speciální krabičky, ve které nemá prostor se rozpadnout. Jen pozor, abyste to nepřehnali s omáčkou nebo rajčaty, navlhlá bulka dokáže zkazit zážitek.

Palačinky

Nasladko nebo naslano, zapečené nebo jen zabalené. Možností je spousta, jen ty zapečené budou o trochu kompaktnější.

Paella, rizoto či smažená rýže

Rýže připravená a zamíchaná s nejrůznějšími surovinami, je vám bližší krémové rizoto, česká klasika nebo středomořská paella? Všechno padne do krabičky podobně jako u těstovin a nudlí, šance na porušení pokrmu cestou je takřka nulová.

Zapečená jídla

Francouzské brambory, lasagne, šunkofleky nebo třeba musaka, kompaktní jídla, kde všechno, co by se mohlo smíchat už smícháno bylo. Do jediné krabičky ideální.