Mezi stravovací služby, které nově spadají pod 10% DPH patří např. příprava a podávání jídel v restauracích, ve vlacích a na palubách lodí, v zařízeních rychlého občerstvení se sezením, v závodních, školních a podobných jídelnách či cateringové služby. Sazba 10 % při podávání nápojů se pak váže právě k podávání nápojů (nealko vč. pitné vody, pivo točené) spolu s poskytnutím stravovací služby a její přidané hodnoty.
Změny jsou upraveny v zákoně 256/2019 Sb., kterým se mění zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb a zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. Zákon neobsahuje pouze změny týkající se gastro segmentu, my se ale v článku budeme věnovat právě jim.
A teď přehledně:
Co se mění?
V restauracích se nově vedle základní a první snížené sazby daně setkáme také s druhou sníženou sazbou DPH (10 %). Na co ji ale lze a nelze uplatnit? Podstatným faktorem je přidaná hodnota stravovacího zařízení – obsluha, možnost posezení, úklid stolů, toaleta. Konkrétní příklady jsme rozdělili níže:
10 %
Jídlo podávané v restauračním zařízení (pokud se nejedná o stravovací zařízení, které je od DPH osvobozeno úplně – školy, nemocnice, domovy seniorů apod.)
Nápoj podávaný v restauračním zařízení konzumovaný na místě (zjednodušeně servírovaný ve sklenici, kterou si host nikam neodnáší) – nealko, točené pivo, pitná voda
15 %
Jídlo prodávané s sebou (např. zmrzlina do kornoutu, párek v rohlíku u stánku)
Jídlo rozvážené
Nealkoholické nápoje prodávané s sebou (např. do kelímku ve stánku)
Pitná voda balená či z automatu
Káva do kelímku
21 %
Alkoholické nápoje (vyjma točeného piva) podávané a konzumované ve stravovacím zařízení i u stánku či v obchodě
Tabákové výrobky podávané a konzumované ve stravovacím zařízení i u stánku či v obchodě
Praktický příklad:
Před změnou zákona (do 1. 5. 2020):
Host si ve vaší restauraci objedná dvakrát polední menu s nápojem. Nápoj k jednomu menu bude nealkoholický, ke druhému alkoholický. V této situaci musí plátce daně z přidané hodnoty (tedy vy jako provozovatel restaurace), v rámci poskytnuté stravovací služby uplatnit první sníženou sazbu daně (15 %) pro polední menu a nealkoholický nápoj a základní sazbu daně (21 %) pro alkoholický nápoj.
Po změně zákona (od 1. 5. 2020):
Host si ve vaší restauraci objedná dvakrát polední menu s nápojem. Nápoj k jednomu menu bude nealkoholický, ke druhému alkoholický, konkrétně točené pivo. V této situaci musí plátce daně z přidané hodnoty (tedy vy jako provozovatel restaurace), v rámci poskytnuté stravovací služby uplatnit druhou sníženou sazbu daně (10 %) pro polední menu i oba nápoje. Pokud by si ale k jídlu dali hosté například víno nebo lahvové pivo, bylo by potřeba na tuto položku uplatnit základní sazbu, tedy 21 %.
Pokud máte byť jen malé pochybnosti, doporučujeme poradit se se svou účetní či finanční správou abyste se ujistili, že se na vás změny vztahují a případně za jakých podmínek.
Užitečné odkazy
Kompletní seznam zboží podléhajícího druhé snížené sazbě naleznete například zde.
a služeb zde.
Komplexně vysvětluje finanční správa rozdělení DPH v tomto dokumentu, který vám může pomoci, pokud si nejste jisti, jakou sazbu uplatnit a proč.
Vyjádření MFČR k DPH u piva zde.
Celý zákon je pak k pročtení v odkazu.